Marketing in het Noorden; heb jij de O-Factor?


Marketing in het Noorden:  heb jij de O-Factor?
advertising in de jaren '60..maar dan in Groningen...


Het tableau van de Nederlandse marketing en communicatiewereld - en de werkwijze van de bureaus- is danig aan het veranderen. Het mag dan misschien de tijdgeest zijn, verandering en vernieuwing is van alle tijden. In Noord-Nederland is dat niet anders. Al sinds de oprichting van de eerste professionele 'advertentiebureaus' Bouman Reklame in Leeuwarden in 1939 en Drexhage de Zee Marcread (1942) in het Noorden - is de reclame, marketing en communicatiewereld in beweging. Het laatstgenoemde bureau groeide in de 'Madman jaren' 1960 - 1980 uit tot hét bureau van Noord Nederland, ze werkten daar doodleuk voor Rolls Royce, Haust Melba Toast en de EO.
Het bureau van de toekomst..zat in 'De Toekomst"...Coehoornsingel Groningen...

Het bureau aan de Coehoornsingel was met een multidisciplinaire bezetting van 36 meest uiteeenlopende, maar inspirerende vogels van velerlei pluimage dé creatieve smeltkroes van Groningen. Ik kwam er Ron van Hombracht van het latere HMA nog tegen als stagaire. De piepjonge Amsterdammer Martijn Horvath was op de bonnefooi neergestreken in Noord-Nederland en mocht het als junior copywriter bij dit bureau op proef (!) gaan 'proberen'. Al snel begon het jonge ventje zijn vernieuwende opvattingen over marketing en reclame te ventileren, want Martijn had voorlijke Amsterdamse vrienden, spelde Amerikaanse marketingbladen en last but not least: Martijn hád het gewoon; de 'O-Factor'. Hij was een geen na-aper, maar een Oorsprong Mens. Hij riep nooit; ' Oh, dat ga ik óók doen!', maar 'O, ik heb wat bedacht!', waarna de Noordelijke klanten van het bureau aanvankelijk schichtig wegdoken maar eenmaal geland, zijn ideeen gretig omarmden. Hij had dus de O(oorspronkelijkheids)-Factor en niet de Oh (Heel goed idee, moeten wij ook doen)- factor.
Martijn Horvath heeft de O-Factor...

Groningen werd toch te klein voor het ideeënkanon Martijn en hij vertrok terug naar Amsterdam waar hij bij fameuze bureaus (o.a. DMB & B) een serie reclameprijzen bij elkaar bedacht waar medaillehuis Suurd jaloers op zou zijn. Martijn doet daarbij nog steeds niet alsof hij het vak opnieuw heeft uitgevonden, maar relativeert het vak plus de 'vernieuwende ideeen' van het marketingmetier op een verademende manier.
Onder andere in het door hem geschreven boek 'Nu halfvoller!', Onbegrijpelijke missers en eenvoudige kansen in marketing & communicatie' ( www.managementboek.nl/boek/.../nu-halfvoller-martijn-horvath )
Martijn Horvath is nog steeds vernieuwend bezig en inmiddels de aanvoerder van het Amsterdamse 'Slogan Compagnie'. Dit is het eerste initiatief in de communicatie dat zich uitsluitend richt op merkessentie, in de vorm van een slogan. Misschien ken je Martijn van 'Leuker kunnen we 't niet maken, wel makkelijker', 'De euro wordt van ons allemaal' of van zijn columns in verschillende tijdschriften. Martijn is nog steeds succesvol. Logisch, want mensen met de echte 'O-factor' raken dat nooit meer kwijt.

Eén van Martijn's relativerende boeken

Ondertussen gebeurde er ruim tien jaar geleden iets in Londen dat eigenlijk meteen een 'Oh-factor' in Groningen teweeg zou brengen. In Soho begon supercreatief Andy Law namelijk een nieuw soort bureau, 'St. Luke's' http://www.stlukes.co.uk/. Andy vond de reclamewereld te ondoorzichtig en het werd dan ook de start van een geheel nieuw type bedrijf. Dat was slim want in de beginjaren van deze eeuw waren 'openheid en transparantie' de modewoorden. Wanneer je dat label op je organisatie plakte had je alleen dáárom klandizie. Andy schreef in 1999 het boek' Open voor Verandering'. De filosofie voor een vernieuwend reclamebureau voor de 21e eeuw' De verschijning van dit boek was het voorliggend thema van een positioneringsdag met zo'n 28 medewerkers van het Groningse La Compagnie. Want, zo vonden we, wáár je ook staat als bureau, spiegel wel steeds je plek in de wereld aan ontwikkelingen in de maatschappij en in het communicatievak. Aap niets na, pik ook geen trends, maar wees oorspronkelijk temidden en tegen de achtergrond van vernieuwing.

Andy Law was in 2001 dan ook de virtuele gast aan tafel, tijdens die gedenkwaardige brainstormsessie in de panoramazaal van het Newscafé, hartje Stad. Aan het slot van de discussie over creativiteit, doorzichtige offertes, open structuren naar alle kanten, kreeg iedereen het boek 'Open voor Verandering' mee naar huis. Het boek was interessant om te lezen en werd voor enkele aanwezige collega's zelfs een blauwdruk voor een bureauconcept.

Het boek dat iedereen meekreeg in het Newscafe...

Vernieuwing is nu, meer dan 10 jaar later, meer dan ooit het thema in het communicatievak.
Jan van Driessen, voorzitter van de koepelorganisatie communicatieland #BVA, gaf in een interview eind vorig jaar een voorschot: 'In 2012 is een nieuw type bureau aan zet'.  Jan vertelde klip en klaar over de veranderingen die aan de hand zijn op de communicatie -en marketingafdelingen van Unilever, Heinz, Friesland, Rabo, P&G, Deloitte, Ziggo en Aegon. Factoren als oorspronkelijkheid (!) resultaat, snelheid en kostenreductie zijn daarbij leidend. Openheid en transparantie zijn inmiddels containerbegrippen uit een vorig decennium geworden; wie deze componenten niet als kernwaarden hanteert, doet sowieso al niet mee. 
St Lukes doet onder andere de communicatie voor 'Transport for London' met het oog op de Spelen...

Opdrachtgevers willen niet langer mannen in vreemde uitdossingen of wannabe kletspraat, maar snelle, betaalbare en onderbouwde resultaten.
Van Driessen zegt in het vakblad Marketing Tribune onomwonden: de afgelopen jaren werd met oude bureaus in veel te veel tijd veel te weinig bereikt. BVA leden hebben behoefte aan een nieuw type bureau, waarbij intussen een veelvoud van mogelijkheden zijn:

  • het klassieke netwerkbureau dat door veel opdrachtgevers als traag en duur wordt gezien;
  • het klassieke bureau dat zichzelf opnieuw uitvond en nu lean & mean opereert en alle media begrijpt en benut;
  • een zelfstandig new agency dat full service maar onconventioneel opereert;
  • een kleiner bureau dat als hoofdaannemer fungeert met daaromheen een groep getalenteerde freelancers;
  • een poole van free lancers waaruit de adverteerder put, waarbij in gezamenlijkheid de communicatie wordt bedacht en geproduceerd;
  • een (uitvoerend) productiebureau dat direct wordt aangestuurd door de adverteerder/opdrachtgever

Kortom, het bureau van de toekomst komt er linksom of rechtsom aan. Ook in Noord-Nederland zal dat het geval zijn. Juist in een tijd waarin opdrachtgevers iets anders verwachten dan creatieve gekkigheid en ophef over eigen successen. Het nieuwe bureau dus. Wat mij betreft met een O-Factor.
De O van Oorspronkelijkheid.
Ons wacht een schone taak.


Reacties