Waarom de rest van Nederland zich rot lacht om Bevend Groningen


'Provincie Groningen 'ontpolderen', dat is lachen!
Heel Nederland beneden de lijn Emmen-Zwolle - Den Helder lachte zich in een deuk op 15 januari aan het eind van de uitzending van De Wereld Draait Door. Zelfs de Oergroninger Jan Mulder lachte hard mee toen Lucky TV een item liet zien waarin Minister Kamp op de knop drukte waarmee de Provincie Groningen – 'bekend om haar kerkorgels en aardige mensen' – werd 'teruggegeven aan de zee'. Ontpolderen die hap!
Dat was nog eens lachen! Het filmpje werd meteen een hit op Youtube en in de Randstad én in het Haagse sloeg men zich nog eens daverend van het lachen op de knieën. Kerkorgels de zee in! Lachen man!

Hoe anders was de meelevendheid van héél Nederland nog in 1953, toen een vergelijkbaar groot deel van Nederland onder water stroomde. Nederland was in shock, het leger werd gemobiliseerd, de Koningin kwam gelaarsd aangevlogen in een Sikorsky en een paar dagen later al kwam het besluit om met miljarden en nog eens miljarden de Deltawerken aan te leggen. Goed zo.
Natuurlijk, er vielen in Zeeland direct slachtoffers en de huizen waren in één keer duidelijk zichtbaar verwoest of verdwenen.
Maar Zeeland was duidelijk een nationale – en zelfs een internationale – aangelegenheid.
Hoe anders is dat met onze bevingen. Dat is vooral een probleem van 'Het Hoge Noorden'!
Heel Nederland in rep en roer....

Terwijl bewoners in het Groninger Veld zichtbaar verdriet, angst, boosheid en woede etaleren, de schade – weliswaar sluipender – maar toch duidelijk waarneembaar is, lacht de rest van Nederland zich vierkant in de rondte. Nieuwslezers van de NOS reppen zelfs ook al over het 'hoge Noorden'. Ver weg en geen last van dus. 
Vorige week kwam het blijde nieuws: er wordt een fractie van de aardgasopbrengsten als symptoombestrijding als pleister(werk) gebruikt.
Getroffen gebied Zeeland...

Toch hebben we deze reacties behoorlijk aan ons zelf te danken.
Want waar is het Gemeenschappelijk Interprovinciaal Communicatie-Bureau dat speciaal opgericht had moeten worden? Met de beste specialisten die we hier in eigen provincie hebben ? Een strategisch en tactisch 'A-team' met de absolute communicatie-toppers van Provincie, Nam, Getroffen Bewoners, Bedrijfsleven, RTV Noord, Dagblad van het Noorden, Stad Groningen, VNO/NCW en zelfs (of vooral) Marketing Groningen? Alle Gezamenlijke Communicatiebureaus? Waar zijn de Noordelijke online-goeroes die elke dag onze timelines bevlekken met de nieuwste snufjes, weetjes en gadgets op socialmedia gebied?  De linked-inners, in de 'mensen-die-u-misschien-ook-kent' rijtjes?
Waar zijn ze ?
Hallo...? Is er iemand niét naar de wintersport? 
Want ga nu niet zeggen dat 'ons' probleem niets met communicatie te maken heeft.
Behalve met structurele oplossingen – waarover later meer – heeft de politieke en econonomische reactie en de stemming in het land veel, zo niet álles met ONZE communicatie te maken.

Getroffen Groninger Veld, maar er zijn ook andere wingebieden...


Dat onze provincie 'met de prachtige kerkorgels' beeft en schudt, en wellicht getroffen wordt door nog zwaardere schokken dan nu wordt voorspeld, zal menigeen in het land een rotzorg zijn. Zolang de kachel maar brandt!
Mensen elders hebben geen idee welke emoties, angsten en schadeposten hier aan de hand zijn.
Solidariteit? Zero. Hebt ú soms een spontane actie uit Limburg of Zeeland gezien? Of een soort Glazen Huis-maar-dan-ánders- vanuit Loppersum? Ja, meneer Lanting, die doet het op z'n onbeholpen, beetje sneue manier dan maar zelf uit gebrek aan beter! 'Flashmobs', noemen snelle communicatiejongens dat. Lachen man. Maar niet heus.

De 'flashmob' van John Lanting...dan maar zelf....


Ondertussen gaan we volop door met gas verstoken. Weet de 'rest van Nederland' wel dat we nog maar 20 jaar voorraad hebben?  En dat er in datzelfde Groningen al volop wordt gewerkt aan energietransitie, zodat de lachers onder Zwolle straks over 10 jaar ook nog kunnen douchen?

En nu we het er dan toch over hebben; weten de lachers in de Randstad wel dat 35% van ons aardgasverbruik van gemiddeld 1.800 m3 per jaar per huishouden wordt veroorzaakt door douchen en ander warmwatervebruik?  Dus dat je op die 530m3 al héél snel kunt besparen?  En dat je als je overdag als je toch aan het werk bent in huis of elders, je duizend euro per jaar kunt verdienen op je energie rekening als je overdag 2 graden minder warm stookt?  En daarmee tegelijkertijd het aardgasnet minder belast??? Ja, vaag van gehoord, dat dan wel. Milieuprietpraat? Dank je de koekoek. Verdiep je er maar eens in. 


Over solidariteit gesproken: insiders binnen de gaswereld bevestigen dat ALS héél Nederland simpelweg korter zou douchen, niet meer nodeloos lang de afwaskraan zou laten lopen, dat we dan al snel met z'n allen 10% minder gas gaan verbruiken.

Dat 10% minder gasverbruik, beste lachers van Nederland, is ruim voldoende om – op iets langere termijn – de problemen in Groningen serieus te reduceren en de provincie weer zorgenvrij te krijgen. 

het solidariteits en bewustmakingslogo: onder elke mail!

Dit gegeven inspireerde een art director uit Groningen een solidariteits-logo te maken. Een Nederland dat niet inzakt, maar bol staat van de energie. Een goed idee. Zet het maar als vast item onder alle mails die we vanuit Groningen versturen. Zet het maar eens groot op de shirts van FC Groningen, twee wedstrijden. Laat alle sportclubs in Groningen één weekend met shirts met dit logo op de buik gaan spelen. Verspreid een landelijke Huis-aan-Huis krant, Dagblad van het Noorden, samen met je andere regionale collegas.
RTV Noord, maak een nationale regionale energiedag.
Doe het.
Niet om zielig te doen. Of om geld te vragen. Geen gebedel van sneue Groningers!
Maar om te laten zien dat wij hier dé nationale energieleverancier zijn.
Nu – en straks – met alle nieuwe groene energievormen die we hier nu al uitvinden – als oplossing voor de toekomst.
Rest van Nederland, ga je schamen. Jan Mulder incluis.
En communicatie en mediamensen in het Noorden? Denk gewoon na. Doe wat.
Echte marketing en communicatie. Nu het er om gaat. 
We kúnnen het. Sámen.


voetnoot:
CO2-uitstoot
Ongeveer 11% van de CO2-uitstoot van de gemiddelde Nederlander is het gevolg van het opwarmen van water. Korter douchen zorgt niet alleen voor een lager waterverbruik, maar ook een lagere CO2-uitstoot. Koud douchen is nog beter. Een koude douche is (waarschijnlijk) gezonder dan een warme douche. En er ontstaat geen CO2 als je het water niet verwarmt.
In Siberië is een onderzoek gedaan waarbij één groep schoolkinderen dagelijks in badkleding naar buiten gaat, zichzelf insmeert met sneeuw en een emmertje koud water over zichzelf heengooit. Eén controlegroep ondergaat de behandeling niet.
Na zes maanden bleek dat gezonde kinderen (die geen griep of verkoudheid hadden gehad) vaker voorkwamen in de groep, die met sneeuw gemasseerd waren en buiten een koude douche hadden gehad.












Reacties