De Geheime Vergadering op Lauswolt


De geheime vergadering op Lauswolt

Het grind knisperde onder de banden van de fraaie bolides die in de invallende duisternis de oprijlaan van het statige hotel en landgoed Lauswolt kwamen oprijden.
De locatie moest in stijl, maar dan wel weer niet té opvallend en vooral niet aan de snelweg. Daarom moest de vergadering ook wat later, in de schemer aanvangen, luidde de convenantie. 
De oorsprong...

Het was maar goed dat onderzoeksjournalist Gerlof Leistra (de broer van) niet in het Noorden woonde. Of journalisten van de regionale omroepen er lucht van hadden gekregen. Waar was Rob Mulder? Want werd op deze avond niet het NDC gered? Was dit niet de échte bevrijding? Van torenhoge lasten en diverse verkeerd uitgepakte keuzes in het verleden? Ook het personeel van Lauswolt konden hun ogen nauwelijks van deze bijzondere 'parade der Noorderlijke giganten' afhouden.
De late night meeting, voor aanvang

Zagen we daar niet de gebroeders Anker? En de Porsche Cayenne van Romke Kooyenga, de puissant rijke en extraverte uitzendgoeroe van het ambtenarengilde, hoorde die er óók bij soms? Iemand was zo slordig geweest om bladen van Boom Pers op de achterbank van een geparkeerde Audi te laten liggen. En de familie Poiesz, van de Friese supermarktdynastie zouden zij van oudsher ook lid zijn van Je Maintendrai, de Stichting die voortgekomen was uit de illegaliteit?
De bolides logen er niet om...

Het ging deze avond overigens óók om de vrijheid. Journalistieke onafhankelijkheid, nog wel. Het NDC moet gered worden! En vooral uit de klauwen van De Telegraaf en Wegener. Dat vonden de drie Commissarissen van de Koningin ook. En daar was Gert Jan Oelderik, de CEO van de NDC Mediagroep dan weer woedend over geworden en had hierover in het programma BNR Mediazaken een duidelijke statement afgegeven: "Ik weet niet waar in de taakomschrijving van de Koningin staat dat deze commissarissen zich kunnen bemoeien met de interne bedrijfsvoering van welk bedrijf dan ook. Ik vind het vreemd dat ze de brief gestuurd hebben”.
Ed....onvermijdelijk...

Ziezo, die zit! Maar wacht, opnieuw horen we een zacht gebrom van een 8-cylinder. Is die prachtige Mercedes niet van de familie Pijper uit Groningen, de vermeende uitgevers/financiers achter de Noordelijke zakenbladen van Paul Heikens, Consigne en Entrepeneur? Dat zou nog eens een Bobbeslach zijn! Maar kijk dan: nog méér bekende Noorderlingen schoven heimelijk met een map met notulen de entree van Lauswolt binnen. Ed Nijpels, ook logisch, op de voet gevolgd door Nantko Post uit Winschoten, die fortuin maakte met zijn palletfabriek, ook ooit even voorzitter was van de FC. Jan(tje) de Boer, de spijkerbroekenmagnaat, begonnen op de hoek van de Herestraat en fortuin gemaakt in het vastgoed...ook hij?
Fortuin gemaakt met spijkerbroeken....

Ben Woldring, die speciaal zijn vakantie voor deze avond had uitgesteld! Kijk! Harry Westers van de Westcord hotels...die is natuurlijk met zijn eigen No Limits Rib rechtstreeks van Vlieland komen varen! Naar het Bilderberg hol van de leeuw nog wel! En Henk Ziengs dan, of golft hij hier toevallig? Gaatse Hellema, van de koekjesfabriek, dat is logisch. En Wynand Oberman uit Dokkum! Ook logisch...zijn pake was immers één van de helden van de Overval op de Leeuwarder gevangenis!
Harry Westers van Westcord..rechtstreeks van Vlieland...

De livreier die steeds bij de ingang had gestaan en minzaam knikte bij het wachtwoord dat de binnenkomende gasten in zijn oor moesten fluisteren ('NDC Is Van Ons', sic) zou bijna de deur sluiten toen Siem Jansen nog net naar binnen kon glippen. Siem twijfelde nog....wélk aandeel zou de NOM dan doen, binnen het bod van vijftig miljoen dat men op voorhand al had afgesproken? Vijf, zes? Zou het SNN ook nog wat schuiven dan? Dan konden ze wel mooi meteen het eigen zakenblad de Nommer opheffen! 
Die man met het houthakkershemd, dat moest wel iemand van de FNV Bondgenoten, Grafische afdeling zijn. Hij zat gebroederlijk naast Jacques 'd Ancona, die de avond aan elkaar zou fluisteren. Een andere buurman die niemand zo één-twee-drie kon thuisbrengen boog zich naar hen toe.

deelname....



Omfloerst en beheerst knikten zij instemmend. Wat er ook gebeurde, Pieter Sypersma moet blijven. No doubt about it.
Aan de overkant van de tafel gaf iemand het teken.
De livreier sloot de gordijnen.
Gert Jan Oelderik verklaarde 's anderendaags dat hij niet blij was dat er was gelekt en dat het voorlopig stil moest blijven rond deze overname. En dat men uitwijkt naar een andere, meer geheime locatie.

Met enige fantasie en inlevingsvermogen zou bovenstaand scenario zich hebben kunnen afspelen. Natuurlijk zijn de opgevoerde personages en locaties even denkbaar als fictief. Maar wát er ook is gebeurd en nog zál gebeuren; de discussie omtrent de journalistieke onafhankelijkheid van de NDC m.b.t. welke nieuwe eigenaar dan ook, zal de komende maanden zeker nog oplaaien.
Met één geruststellende gedachte; zolang Siebe Annema (Leeuwarder Courant) en Pieter Sypersma (Dagblad van het Noorden) op hun post blijven is de integriteit en onafhankelijkheid van de NDC in journalistiek opzicht verzekerd.





Reacties