Ooit, het lijkt al weer eeuwen geleden, hebben een aantal moedige kerels mede dank zij een enorme donatie van de Gasunie het Groninger Museum gerealiseerd. Moedig, omdat ze met architectuur van Mendini, Himmelblau en Starck c.s. plús de gewaagde locatie, kozen voor een on-Gronings concept. Natuurlijk sterk omstreden in het begin, maar mede dank zij de visie van de toenmalige directeur Frans Haks vanaf dag één meteen het best lopende museum buiten de Randstad.
Sterker nog: het Groninger Museum werd naast de Martinitoren de meest gezichts- en beeldbepalende factor van de stad en direct verantwoordelijk voor een enorme stijging van het aantal hotelovernachtingen in stad en ommeland. Wie de moeite neemt om het gastenboek van het Museum in te kijken moet zelfs z'n talen beheersen. Kortom, het Groninger Museum heeft internationale impact en allure.
Of in gewoon Gronings: het Groninger Museum is een marketing-tool van jewelste.
En toen kwam Kees (ik mag Kees zeggen).
Kees begreep het onmiddellijk, dat van die marketingwaarde.
Haalde vrijwel meteen Bono naar Groningen, waarbij het even leek of de aanleiding bijzaak was. Via de Repin-expositie kwam Gorbatsjov en niet veel later begroette de stad Dynasty-ster en ' Fatale Vrouw Nummer 1' Joan Collins. Nog maar een paar weken geleden maakte Naomi Campbell een dermate grote scene bij de koffiebalie dat ze de expositie overschreeuwde.
Kees begreep marketing en promotie als geen ander. Hoe méér reuring rond een expositie, hoe groter de publieke belangstelling. Er mag dan her en der kritiek zijn op de programmering van Kees, maar hij maakte met diverse exposities toch maar mooi heel veel vrienden onder de gestaag groeiende creatieve jonge garde c.q. internet en video kunstenaars in de stad Groningen. City of Talent, wie bedacht dat ook alweer.
Maar het is niet allemaal pret en jolijt op dit moment.
Kees is namelijk stout geweest, zo vinden de boekhouders.
Kees heeft meer centjes uitgegeven dan er binnenkwamen.
Er is téveel kaviaar gegeten, de rode lopers waren té lang.
Daar moet je sowieso mee uitkijken in Groningen, met rode lopers.
Natuurlijk moet je ordentelijk met overheidsgelden en sponsorfondsen omgaan.
Sterker nog; tegen de achtergrond van de huidige tijdsgeest is verantwoordelijkheidbesef een eerste vereiste.
Maar iedereen weet dat creatieve geesten en strakke, nauwgezette budgetteringen op voorhand al componenten zijn die op gespannen voet staan met elkaar. In de marketingwereld is dit fenomeen aan de orde van de dag. Zo is de raise and fall van het bekende Amerikaanse bureau Ogilvy & Mather wereldberoemd. Het bureau werd in de jaren '80 het meest prestigieuze agency in de USA, dankzij topcreatieven die clienten als American Express, Delta Airlines, Chrysler en andere grootheden aan zich wisten te binden. Waarna vervolgens door megalomaan en excessief gedrag van de creatieve top, het bureau in een financiële glijvlucht naar beneden stortte.
Maar ondertussen hadden heel wat mensen toch maar mooi genoten van de feestjes op Madison Avenue, terwijl ze later vooraan stonden om afkeurend met de vinger te wijzen en met hun hoofd te schudden. Met het topbureau Saatchi & Saatchi, ooit het meest creatieve en hippe bureau van de Irakese broers Maurice en Charles Saatchi die platzak naar Londen kwamen, ging het (zeker in Nederland) al niet veel anders.
Ook Kees zal geweten hebben dat de mooiste en meest kleurrijke bloemen net naast de afgrond groeien. Kees heeft misschien géén goede controlerende middenvelders gehad óf daar niet naar geluisterd. Dat kan natuurlijk ook.
Nogmaals; gek doen met overheidsgeld is uit den boze. Maar linksom of rechtsom heeft Kees heel veel (marketing & promotie)geld voor de stad bespaard en verdiend.
Hoe gróót dat precieze bedrag is, daar moet een stagiaire van de Hanzehogeschool maar eens op afstuderen.
Meerstad Marketing; meer is minder
Natuurlijk lijkt het wat al te gemakkelijk om het deficit van Meerstad op het conto van falende marketing te schrijven, achteraf. Lijkt, inderdaad. Want we zitten in Nederland (ook in de ons omringende landen, overigens) met tal van projecten die niet vanuit de marketing en marktonderzoeken - dus marktvraag - zijn geboren, maar vanuit het groei- en nieuwbouwdenken dat de laatste decenia van de vorige eeuw heel gewoon was. Intussen zijn de plannen om 10.000 woningen te bouwen bijgesteld naar 6.500 en moet de stad Groningen de enorme klus zélf klaren. Nog steeds roept de website van Meerstad: 'Dit is het verhaal van Meerstad. Niet alleen een groot verhaal, maar ook een verhaal dat dichtbij mensen staat. Een verhaal waarvan de volgende hoofdstukken samen met haar bewoners zal worden geschreven'
Het communicatie- in plaats van - marketingbureau dat Meerstad promootte, heeft in de afgelopen jaren flink haar best gedaan en stootte een enorme lading (cosmetisch fraaie) middelen uit. "Meer natuur, meer stad, meer wonen", was het thema.
Al eerder maakte ik op deze site gewag van de - behalve in Nederland -wereldberoemde Canadese gebiedsontwikkelaar Jane Jacobs, die in principe niet tégen de maakbare stad is, maar die dat dan wel fase voor fase, vanuit de eigen authenticiteit en 'kleinheid' wil laten ontstaan. En specifieke projecten in het stadium vóór realisatie, uitgebreid aan de markt en marktrends laat toetsen. Naar aanleiding van haar principes en opvattingen zijn er ook in moeilijke marktomstandigheden prachtige en positieve initiatieven ontstaan.
Het is de kunst voor marketing & communicatiebureaus om zónder aanmatigend te worden bevonden, de plek in ontwikkelstadia te krijgen die je verdient, afdwingt of aan jezelf verplicht bent, als je je beroep als marketeer serieus neemt.
Intussen wordt het een uitdaging voor de betrokken mensen om het imago - de merkpersoonlijkheid - van de wijk Meerstad om te buigen. Want dat het imago door alle terechte of onterechte negatieve publiciteit en ontwikkelingen is beschadigd, staat als een paal boven water. Een nieuwe " anders-denken strategie" is hier een vereiste.
Ondertussen zijn elders in de stad de eerste geluiden over de uitkomsten van de prijsvraag m.b.t. gebiedsontwikkeling op het voormalige Suikerunieterrein hoopgevend. Eén van de inzenders, of de gemeente Groningen zelf, kwam met de suggestie om de Floriade dáár te organiseren over een aantal jaren. Chapeau voor dat idee. Want de koppeling naar het bloemencorso Eelde, de Eelder Veiling en de kasteelt in het Noorden (!) is gauw gemaakt. Want laten we dan inderdaad meteen het zich elders snel om zich heen grijpende fenomeen "Urban Gardening" meenemen. Want let op mijn woorden, in een tijd waar zelfs de CEO van Unilever, Paul Polman, publiekelijk waarschuwt dat we met de factor 1.3 samen al meer opeten dan de totale wereldvoedselproductie kan leveren, wordt het de hoogste tijd om ook daar de bakens te verzetten.
Het suikerunie-terrein dus. Kandidaat om de wrange smaak, elders in ons gebied opgelopen, aanmerkelijk te verzoeten. Een levensgrote (marketing) kans.
Hans Nijland gaat fietsen
Afgelopen week was de persintroductie van Rondje Ring. Omdat het "concept al in de stad begon rond te zingen", zei hoofdorganisator Jan Stratingh voor RTV Noord. Bedenker Dick Heuvelman sprak de wens uit dat hij het liefst Cancellara tegen Sven Kramer ziet racen op 9 september 2012, waneer de Groninger Ringweg het podium is voor het "grootste rondje om de kerk'. Een fietsspektakel voor het hele gezin, voor "toet Stad & Ommeland". Hoewel de officiele aanvragen nog niet zijn gestempeld, en er nog veel water door de Rijn moet, zijn de wegbeheerders positief gestemd en hebben de eerste partners ("wij willen hoofdsponsor worden!") zich op de dag van de uitzending notabene al gemeld.
Gemeld kon worden dat het comité van aanbeveling inmiddels is uitgebreid met Max van den Berg, Peter Rehwinkel, Hans Nijland, Bauke Mollema en Henk Eising, de directeur van SC Veendam.
De komende weken wordt het druk voor de initiatiefnemers. Er wordt een projectbureau ingericht (ZieOmmeZijde) en ook de coördinatie van de communicatie krijgt gestalte.
Breaking news was dat Hans Nijland j.l. vrijdag onmiddellijk de KNVB heeft verzocht om in het weekend van 11/12 september 2012, de eventuele speeldag te mogen verplaatsen naar de vrijdag of zaterdag. Zodat het complete team en de staf op zondag kan deelnemen aan Rondje Ring.
Ook nieuw was het bericht van de organisatie dat het evenement de ideele stichting Bike4Air gaat ondersteunen. Deze stichting zet zich in voor kinderen met taailslijmziekte.
Ook personal branding in FC Medialounge

De bandbreedte is daarbij de benaming "medialounge" voorbij, men spreekt inmiddels over een FC Media & Web Academy. We horen er dus vast nog meer van.
Advertising

Reacties
Een reactie posten