Welke geniale marketeer helpt Noord-Nederlandse gemeentes?

...prachtig..maar kom niet in de nieuwe wijken....



Wees gewaarschuwd; we krijgen nog vervelende boodschappen te verwerken in Noord-Nederland. Er moeten nog vele bestaande of nog te ontdekken potjes worden aangeboord om alle  financiële tegenvallers te dekken. Componenten als economie, marketing, landschapsinrichting en gemeentelijke herindelingen lopen dwars door elkaar heen. Het heeft alles te maken met waar we wonen, werken en leven. En hoe we dat deden en doen.
Het denken over architectuur, dorpjes, steden, uitbreidingen, zichtlocaties en andere neo-modernistische zaken verandert snel in peinzend achteromkijken. Maar niet lang, want we hebben geen tijd en geen geld meer.





Verpeste dorpjes....





Toch heeft ook hier elk nadeel z'n voordeel, want hiermee stopt hopelijk ook het '2-onder-1 kap-syndroom' waarmee en waardoor menig Drents dorp - zelfs authentieke Brink- en Esdorpjes, behoorlijk gehavend is. Het blijft onthutsend als je nu achterom kijkt hoe 'we' daar met droge ogen 'ja' tegen kunnen hebben zeggen en dan gaat het vooral over het gebrek aan creativiteit en denkvermogen bij hele hordes architecten, projectontwikkelaars en planologen.


Afgelopen week...

Afgelopen week behandelden de Provinciale Staten van Drenthe het terugschroeven van de nieuwbouwplannen in de regio Groningen-Assen. Dat is een kostbare zaak; ten behoeve van de uitbreiding van stadjes, streken en dorpjes is de aangekochte grond vaak duur betaald.Hoe het ook kan, bewijst een 'dorpse uitbreiding in het Brabantse Meg.
uitbreiding, passend in en bij het dorp...
Natuurlijk; alles heeft z'n prijs, en iedereen moet wonen, liefst zo dicht mogelijk bij schoonmoeder, maar de vraag is nog maar net wat uiteindelijk duurder is. Er worden in ons land inmiddels hele wijken gesloopt, die nog maar net uit de luiers zijn. De Friese landschapsontwerpster Els van der Laan choqueerde half Nederland met de stelling : ' Een dorp kun je maar één keer verpesten  www.noordpeil.nl/.../1-241110-030917_... 
Drachten had ooit de primeur van een 'bedrijventerrein'

Overigens nam statenlid Wybenga alvast een voorschot op iets wat nóg meer geld gaat kosten; de problematiek van de lege bedrijventerreinen, waarvan de grond eveneens voor vele, vele miljoenen is aangekocht. Kun je het je voorstellen: bedrijventerreinen waren 'hot' ! Er was zelfs een  'bedrijventerreinencongres' in Nederland! Volgens mij kun je zo'n congres weer nieuw leven inblazen door de verkiezing van 'het Lelijkste Bedrijventerrein van Nederland'. Want wie eens kritisch door Nederland gaat touren komt de meest naargeestige verzamelingen blokkendozen tegen. Ik ben benieuwd waar al die architecten die dit ooit op papier hebben gezet zich inmiddels hebben verstopt. Ook Noord-Nederland grossiert in dit soort terreinen. Van 'Westpoort' tot 'Havenzathe', van 'Aubade' tot 'Ouverture', van 'Ecometropool' tot 'Brainpark', je komt echt de mooiste namen tegen. Waren de gebouwen maar net zo mooi.
..narigheid in Nederland...

Ja, de economie zit tegen, klopt. Dat vergt anders denken, anders doen.Waar veel gemeentes tot voor kort nog een marketingfunctionaris m/v in dienst hadden om deze bedrijventerreinen te promoten bij bedrijven uit de Randstad die toch liever daar blijven, nu moet een ánder signaal worden gegegeven. Het signaal van 'alle marketeers verzamelen'. En nadenken hoe we de gemeentes - en uiteindelijk dus onszelf (!) kunnen helpen met de herstructurering en herbestemming van die vermaledijde terreinen. A7, A37, A28, tjonge tjonge, vertel mij niet dat het je dag kleurt als je er langs rijdt. Dat het anders kan bewees Robbert Snep, een landschapsecoloog die met een heel interessant proefschrift afstudeerde aan de Universiteit van Wageningen  ‘Biodiversity conservation at business sites – options and opportunities’.Volgens Robbert kunnen bedrijventerreinen een belangrijke rol spelen bij het behoud van natuur en biodiversiteit wanneer zij ‘groener’ worden ingericht. Ecologische beplanting in plaats van ‘bedrijfsgroen’, tijdelijke natuur en groene daken en gevels kunnen voor veel diersoorten een nieuw leefklimaat opleveren. Groene bedrijventerreinen kunnen zelfs, door hun ligging tussen stad en landschap, een bron zijn voor meer stadsnatuur. Het verouderde bedrijventerrein ‘De Waard‘ in Leiden ligt vlak bij het historische centrum van Leiden en ver van de natuur. De kwaliteit van de architectuur en de openbare ruimte is inferieur. Zelden is kostbare ruimte zo inefficiënt gebruikt als hier. 
de blokkendozen van Drachten langs de A7...
Maar met herstructureringsfondsen én de inzichten van Robbert het zou wel eens de spannendste plek van Leiden kunnen worden door het realiseren van een groene studentenwijk boven de bedrijfsgebouwen. De recycle-architectuur in de ‘bovenwijk’ is flexibel, duurzaam en klimaatneutraal. Op de daken zijn moestuinen, picknickplaatsen en ander openbaar groen aangelegd. Studenten hebben baantjes bij de opgeknapte bedrijven in de ‘benedenwijk’ waar de openbare ruimte opnieuw is ingericht. Stadslandbouw, stadsdieren en stadskunst krijgen alle ruimte. Alleen milieuvriendelijk vervoer heeft toegang tot de wijk.  Ook na vijf uur en in het weekend is het een veel bezochte, levendige wijk. ‘De Nieuwe Waard’ is het eerste groene ‘studenten-bedrijventerrein’ van Nederland. Natuurlijk, dat met de studenten gaat moeilijk in Gieten, Rolde of Beilen. Ook Hoogeveen zal andere insteken moeten kiezen. Meppel, Emmen en Roden moeten ook vol aan de bak om nieuwe inzichten, bestemmingen en oplossingen te bedenken.
bedrijvigheid...zo kan het ook

In Groningen kunnen mooie koppelingen met de biobroedplaats Hortus in Haren. Elders zijn weer andere logische en authentieke linken denkbaar.Waar zijn de Robberts Sneps van het Noorden? Er is vast wel een verzamelgebouw en een potje geld om 5 dagen te broeden. Dat geld komt er dubbel en dwars weer uit en maakt de strop die ons te wachten staat veel minder groot.






Reacties