Onderzoek campagnes Noord-Nederland




Aan het eind van dit jaar verscheen er een opvallend bericht in het Dagblad van het Noorden: de Noordelijke rekenkamer gaat de effectiviteit van de reclamecampagnes van Groningen, Friesland en Drenthe onderzoeken.
Daar zal directeur Michiel Herweijer van de rekenkamer nog een hele kluif aan krijgen. Zelf vraagt hij dat zich in de krant ook al af: ' hoe meet je de effectiviteit van een campagne?'
De Noordelijke statenleden willen in elk geval graag weten welk effect de miljoenen euro's hebben die jaarlijks in campagnes worden gestoken.
Terecht!
Want wij – laten we 'wij' zeggen – hebben de gerede twijfel die er over menige Noordelijke campagne is, natuurlijk over onszelf afgeroepen.
We gingen bijna smeken om Drenthe 'te proberen' via grote billboards in de Randstad en er kwamen inspiratieloze bedeladvertenties in de Internationale (!) media rond de A37, die Hoogeveen met Duitsland verbond, om langs die weg je bedrijf te vestigen. Vervolgens moesten we 'Friesland beleven', alsof de Thee-Federatie Nederland ons al niet genoeg schrik had aangejaagd met de campagne ' beleef thee'!
Wad een gekkigheid...!

Ook werd nog onlangs de vuurtoren van Vlieland ingepakt met plastic, voorzien van een bevel dat niet alleen passerende kokkelvissers maar heel Nederland zou moeten bereiken en moeten oproepen  tot, ja tot wat? Of wad?  Liesbeth is maanden later nauwelijks van de schrik bekomen.
Michiel Herweijer zal vast een deskundige onderzoekscommissie samenstellen, die na grondig onderzoek in elk geval zal constateren dat er weinig campagnes zijn die mensen zijn bijgebleven, laat staan mensen in hun hart hebben geraakt.
Hoe je wél eigentijdse en zeer effectieve regiomarketing bedrijft, bewezen te initiators van Leeuwarden 2018, de ploeg die via een prachtig thema dat helemaal in deze tijdgeest past – Mienskip – er voor zorgde dat Leeuwarden de culturele Hoofdstad van Europa wordt. Het is een staaltje moderne city en regiomarketing non plus ultra, waarbij creatieve ideeën en signalen vanuit de burgerij meteen werden herkend en gesteund door de overheden en lokale instanties.



Het bidbook is een juweeltje en bewijst ook inhoudelijk dat je mensen niet kunt bevélen om iets te beleven, maar dat je ze moet inspireren. En dat scene marketing hoe simpel ook, dé oplossing is als je wérkelijk mensen wilt raken.
En dat het simpel kan bewees het reclamebureau Jung von Matt (niet de kleinste collega in Duitsland) met de (facebook)promotie voor een piepklein dorpje in Zwitserland die zoveel effect had dat media over de hele wereld er over schreven.
De onderzoekscommissie moet vooral het filmverslag bekijken: http://www.jvm.com/en/work/work_subpages/obermutten.html
Deed Obermutten het via Facebook; ook websites voor steden en regio's kunnen veel losmaken, mensen raken en effect sorteren.
Hoe briljant kan een simpel idee zijn...

Toegegeven, het is een grote stad in een grote staat (Chicago in Illinois), maar sinds de nieuwe website van de stad en regio in de lucht is, steeg het aantal (toeristische) bezoekers met 33% .http://www.enjoyillinois.com/seasonal/winter#lights
Het is het aloude adagium: het gaat niet om het budget, het gaat niet om het medium, het gaat om het idee.
Ik wens iedereen een nieuw jaar vol inspiratie en moed om spectaculaire keuzes te maken.





Reacties