De Rabo en het Aandeel in jouw leven.

Het cooperatieve gedachtengoed zit in de genen van de Nederlanders. Het Noaberschap – in vele dialecten vertaald – is misschien wel de basis geweest; elkaar helpen als er gedonder is. Ook financiëel gedonder. Veel financiële instellingen zijn eruit ontstaan en hebben er op voortgebouwd; van FBTO tot DLG, de vele, vele Onderlingen in ons land (met prachtige namen als Helpt elkander en 'Elkanders Geluk', ze bestaan echt!). Ook de actieve Klaverblad Verzekeringsmaatschappij uit Zoetermeer, is zo'n Onderlinge Verzekeringsmaatschapij. Onderlingen regelden hun zaakjes écht lokaal en onderling: premierestitutie – geld terug – als er in het afgelopen jaar eens géen boerderij afbrandde in het dorp.

Als grondlegger en bouwer van het mérk Univé heb ik gedurende die 12 jaar iets van het coöperatieve gedachtengoed meegekregen. Hier gingen in de jaren negentig van de vorige eeuw zo'n 130 Onderlingen (NOVO, Zwolle) samen met de directwriter Drentsch Landbouwgenootschap, Assen.
De Coöperatieve Centrale Raiffeisen- Boerenleenbank BA, is de authentieke naam van de RABO bank. Ontstaan als bank voor hardwerkende, noeste boeren en tuinders. Ooit de backbone van onze natie. Geen verzekerden, maar léden. Een bank die ook stevig moést expanderen, alleen al om niet te worden weggedrukt in het expansiegeweld van grote broers als ABN-Amro en ING. Hiervoor moet je dus marketing gaan bedrijven.
Was de marketing en dus reclame in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw nog schattig en 'dicht bij de menschen', dat veranderde behoorlijk toen de Triple A status werd bereikt.
toen het leven nog goed was: zie onderstaande filmpje


De Rabo ging mee in de Grote-Groei Bubble van de afgelopen decennia. Zoals we misschien allemáál meer of minder mee gingen en dingen deden die niet altijd strookten met onze aardse 'onderlinge' en doe-maar-gewoon basismentaliteit.
Wat betreft de marketing van de Rabo zijn vele achtereenvolgende marketingdirecteuren en evenzovele verantwoordelijken aan (reclame) bureaukant achter de hossende – in dit geval fietsende – reclamecaravaan aangehold. Zonder ook maar één moment oogcontact of een luisterend oor voor de fans – in dit geval – ledenverzekerden – langs de route.
Jaren geleden alweer werd Humberto Tan als 'kopman' van de Rabo-reclamecaravaan aangesteld. De aardige, aaibare, briljant carriére makende en nu hoge kijkcijfers scorende talkshowman. Maar tegelijkertijd: de grootste wandelende commerciële kapstok van ons land, die het ene moment tonnen verdient in het Holland Heineken House, het andere moment uithangbord is van NH Hotels, opdoemt in reclames voor betaalsystemen, zijn eigen modemerk ongegeneerd te pas en te onpas uitbaat, die werd ontslagen bij BNR-radio wegens contractbreuk, juist vanwege dat Rabocontract. Aardig, dat zeker. Knap gedaan, dat ook. Maar Onderling? Dichtbij de mensen? Oog voor elkaar? De wereld een beetje beter maken? Of al lang voor het WK in Brazilië voor de Rabobank en het oog van de wereld vrolijk rondstappend in Rio met Merel? Reisjes die het gemiddelde Rabo lid/verzekerde nooit kan of zal betalen.
Humberto, aardig, sympathiek, slim en...commercieel

De kritiek in de reclamebladen was toen ook al niet mis: http://www.marketingfacts.nl/berichten/reclamereview-rabobank

We laten de avonturen met de Rabo wielerploeg maar even beschouwing – zelfs ons nationale wielergeweten Mart Smeets wist immers ook van niets (!) – maar in die tijd waren de scheuren en barsten in de reputatie van de bankwereld al volop aanwezig. Sterker nog: vanaf de val van de grote kredietbank Lehman Brothers in 2008 volgde het ene na het andere bankrupt van grote banken of overnames door overheden van onaantastbaar gedachte instituten als Fortis, ABN-AMRO en ING.

De gevolgen zijn overbekend: het MKB krijgt van banken geen of nauwelijks speelrruimte meer, de huizenverkoop is dramatisch omdat banken niet of moeizaam lenen.
De Rabo ontkwam zelf ook niet aan de malaise: schadeclaims/boetes van 7 miljard naar aanleiding van 'gedoe met renteswaps en derivaten' zijn dermate groot dat het gemiddeld lid/verzekerde zich niets bij dit bedrag kan voorstellen. Ook wemelt het van klagende mkb-ers op allerlei fora en binnen netwerken.

AEGON begreep en voelde het tijdsgewricht, de stemming in het land en kwam met de bankformule KNAB. Het aanvankelijke succes was vooral te danken aan hun belofte: wij zijn geen grááiers. Ze hebben het inmiddels moeilijk; er blijkt toch argwaan te zijn als de consument ontdekt dat er toch weer een gevestigde naam achter zit.
Triodos – de bank die zich afficheert met het thema duurzaamheid – blijkt meer en meer aan geloofwaardigheid, vertrouwen en dus klanten te winnen. Daarnaast: crowdfunding wordt bijna gemeengoed en steeds meer mkb-ers wenden zich tot private kredietverstrekkers.



Dan wordt het november 2014 en kondigen medewerkers van Rabo en het bureau Ogilvy al lang van te voren via sociale media de introductie van de nieuwe commercial 'Aandeel in elkaar' aan.
In de rust van de voetbalwedstrijd Nederland-Letland is het zover.
Omvloerste beelden, pathetische pianomuziek en een begintekst: 'Een nieuwe dag. Een dag in een wereld waarin we elkaar verder helpen.'
Maar er komt een nog mooiere: 'Een wereld met een aandeel in elkaars leven.'
Ik ben benieuwd of de gemiddeld consument dat een gerustellende gedachte vindt. Een bank die een aandeel heeft in jouw leven. Hoe fijn is dat? Voelt dat goed? 
Het coöperatieve gedachtengoed wordt hier op een manier opgepoetst waar bij financiële experts – en ex-medewerkers – de haren recht van overeind gaan staan. De column van de Amsterdamse kredietbankier Michiel Werkman https://www.linkedin.com/pulse/article/20141119093308-36576372-het-ch-arme-offensief-van-de-rabobank?trk=object-photo laat weinig heel van de statements in de commercial.

We zien een ondernemer die bieren in exotische landen gaat exporteren, zijn vriendin die haar baan daarvoor opgeeft en liefelijke gezinnetjes gelukzalig op een bank tv kijken. Ik zie een kanarie. We zien een man die in Kathmandu op reis is, mede dankzij Rabobank.
Leuk, maar wat nou als jouw Rabofiliaal in de buurt net gesloten is? Dan is het stadscentrum voor die oudere mevrouw nét zo ver als Kathmandu. Ver, ver weg in elk geval. Helemaal lastig wordt het als je beelden ziet van leuke frisse knaapjes die lieve oma's leren internetbankieren. Mooi met een blauwfilter erover, terwijl de piano-accoorden nog eens aanzwellen.
We eindigen met het sponsoren van wedstrijden van kleine jongetjes, omdat zij 'een groot aandeel hebben in de wereld van morgen'.
Hoe mooi kan onze taal toch zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=wCanWFSLvGE



Het is een technisch volmaakt filmpje – hoewel, gezien het budget je gerust mag spreken van een een megafilm – dat echter gewoon verder borduurt op de jaren '80 en 90 bankenretoriek en filmerij.
Ons aloude – en te koesteren nationale erfgoed – 'Noaberschap' wordt hier angstig goed gebruikt en gemodereerd tot 'aandeel dat we in elkaar hebben'.
Alsof er intussen niets gebeurd is. Alsof de gemiddelde consument nu opstaat en zegt: het is afgelopen met het financiële gedoe, ik ga naar de Rabobank. Ik vrees dat het tegenovergestelde gebeurt.

Hoe mooi was het geweest als de de bank zichzelf eerst van binnenuit opnieuw had uitgevonden.
Wat vraagt de markt, wat vrágen de mensen nu eigenlijk van ons, als consumenten, ondernemers en publiek in deze tijd? Na alles wat er gebeurd is? Dat is toch les één in marketing? Wat speelt er in de maatschappij? Je verstaat de tijdgeest als marketeer of je verstaat het niet. Juist in een zo gevoelige sector als deze moet je niet één maar 1.000 voelsprieten hebben.
Ik ben benieuwd wat de aloude David Ogilvy hier van gevonden zou hebben. Ik denk dat hij met de zweep en Goedendag door de copy & art hokken van het bureel der creatieven en strategen zou zijn gestormd.





Rabo en hun reclamemakers hadden wel iets kunnen afkijken van de gewone pizzabakkers van Domino in New York.
Deze keten rommelde jarenlang met hun kwaliteit en maakte er een geweldige puinhoop van, ook pr-matig.
En toen?
Toen hadden ze heel, heel veel moed. Moed om zichzelf opnieuw uit te vinden. Moed om alle ellende gewoon in hun TV spots uit te zenden. Klachten, misére, toestanden, álles.
Maar wél met de belofte dat ze hun stinkende best zouden doen, te veranderen. Alles zouden veranderen.
En dat voor een 'gewone' pizzaboer notabene.
President Patrick Doyle zegt: 'There comes a time when you know you gotta make a change.'


Moed dus om keuzes te maken. 
Kijk het fimpje maar eens: https://www.youtube.com/watch?v=AH5R56jILag
Een bekijk dan ook de Rabo spot nog eens.
Ik op mijn beurt, klant van Rabo, maak maandag een afspraak bij Triodos.


Nawoord:
De marketeers van de Rabobank, onder leiding van Heleen Crielaard, lid van het Managementteam Directoraat Communicatie en Corperate Affairs, vroeg mij om mijn mening mbt de nieuwe commercial te sturen. Dit naar aanleiding van mijn tweets waarin ik mijn verbijstering uitte.
Heleen zélf mailde me dat ze 'zag wat er gebeurde (op de internetfora), maar dat er gelukkig naast negatieve, ook positieve reacties zijn'.










Reacties