Chinamarketing in Emmen, leve het marktonderzoek.


De reportage van Marieke Kwak


De afgelopen dagen was een Chinese delegatie in Emmen. Nu komen er wel meer Chinese delegaties in ons land, maar deze delegatie was er om een heuse intentieverklaring te ondertekenen.
U raadt het al; er komt inderdaad een groot Chinees park annex wellnesscomplex op de plek waar zich nu de dierentuin bevindt. Een openbaar park met 'watervallen en gebouwen met een echt Chinese uitstraling zoals pagodes en tempels', verklaart wethouder Arends. 'Als je er doorheen wandelt, ervaar je hoe het was in het China van vroeger'.
Eindelijk iemand die het doorheeft!
Want dit wil namelijk elke citymarketeer wel in zijn of haar stad, streek of dorp. Hogeschool-citymarketing in de praktijk! Een Chinees wellnesscentrum kunstig verstopt in een nagebootste pagode! Een bamischijf die je uit de (Chinese) muur trekt! Wat een vondst! Acupuntuur? Ga liggen, we doen eerst je linker-oor!

Dit komt natuurlijk bij het voormalige walrussenbassin!

U passeert natuurlijk éérst enkele Terracottamannen die aan de opiumpijp lurken! Wat een heerlijke zoete geur! Vervolgens slalomt u tussen enkele Mi-Hoen kraampjes en diverse Chinese, helverlichte draken door. Gunst, denkt u nog, hadden we die ookal niet in Assen en Haren (Hortus) gezien? Maar u wordt alweer meegezogen in de stoet bezoekers. U moet nu in het Xing Yang stoombad, waarna u weldadig wordt gegeseld door bekeerde Confu-worstelaars van een verlopen Chinese triade. En de N34, Emmen-Groningen, die wordt omgedoopt in de toeristische Zijderoute. Wie overigens van ver komt aangelópen krijgt van kirrende dames in kimono een mooie laag Chinese tijgerbalsem onder z'n voetzolen aangebracht. Dat loopt lekker weg. Lealy? Yes, velly, velly lealy!
En ja, u krijgt natuurlijk de jaarkalender op perkament mee naar huis, veel mooier dan
die van Ni Hao ooit was. Uw plaatselijk wokrestaurant kan natuurlijk onmiddellijk en direct z'n deuren sluiten. Lealy!

Weet Aleid Rensen hier wel van?

Alle gekheid op een Chinees eetstokje: weet mevrouw Rensen hier wel van? En Tanja Klip, zou zij voorkennis hebben? Kan zij nog wat doen? Wie hebben er dan nog meer zitten dutten en dromen in Zuid-Oost Drenthe?
Hoezo, koesteren van de eigen identiteit? Wat nou, marktonderzoek en expertise van gebiedsontwikkelaars? Hunebedden? Chinese Mingvazen zul je bedoelen! 
Hoezo, we maken er in Emmen samen met de nieuwe dierentuin één groot Orlando van? Wordt Plopsaland ook geannexeerd? Of is Wubbo Ockels hier soms bij betrokken? Is er soms nog wat geld gevonden van de Hoge Snelheidslijn? Een erg verlate 1 aprilgrap, zou dat ook nog kunnen?
Vragen, vragen, vragen.
Ze mochten op de persconferentie gister niet gesteld worden, meldt reporter Marieke Kwak in het Dagblad vandaag.
Of heb ik de Donald Duck zitten lezen?
Tanja Klip, wat kan zij nog doen...?



Reacties