Kijkcijferoorlog tussen Krakau en Scheveningen wordt beslist door Noorderlingen.



Kijkcijferoorlog tussen Krakau en Scheveningen wordt beslist
door Noorderlingen.


Jan Mulder...geniale ingeving...

Op vrijdag 14 juni had onze man uit Nieuwolda, Jan Mulder, één van zijn meest creatieve ingevingen van de laatste jaren. En scoorde daarmee het zoveelste beslissende doelpunt voor Studio Sportzomer ten opzichte van VI Oranje dat gedomineerd wordt door een andere Noorderling: Johan Derksen.
Jan Mulder had donderdag jl. namelijk gedroomd over 'de controleurs' van het Nederlands Elftal, een thema waar de laatste week, samen met het niet opstellen van Huntelaar, de gesprekken vooral over gaan.
En dat deed Jan, hij schreef een variant op het liedje van Lenny Kuhr, 'De Generaal', dat ze tijdens de WK in '74 voor Generaal Rinus Michels had gezongen.       http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1263564 )

Via creatief schakelwerk van de redactie van Studio Sportzomer werd Lenny opgetrommeld en zong in Hilversum het liedje, live overgebracht tijdens de uitzending.
Een huzarenstukje. Er was ook nog een ' controleurspet' gemaakt door iemand in Krakau.
Kortom, het was een creatieve topprestatie.
Stijn Bronzwaer..interessante twitteraar...

Op de internetfora kun je lezen dat veel kijkers Studio Voetbal en Studio Sportzomer van Jack van Gelder een 'oudemannen-die-over-voetbal-en-over-vroeger-programma' vinden.
Ook vinden – en dat is natuurlijk ook zo, de mensen Jack een Ajax adict en is hij weinig kritisch naar bekende Nederlanders en topsporters. Anderen vinden VI's Oranje veel te ordinair, Wilfred Genee te veel ADHD en Hans Kraaij te licht.. De media volgen intussen de kijkcijferoorlog tussen de twee programmas op de voet. De mening van twee gezaghebbende voetbal/media journalisten in NRC.sport: 


Het keerpunt...



Sportredacteur Steven Verseput in NRC online:
Hooguit vijf minuten. Zo lang kijk ik naar de uitzendingen van VI Oranje. Dan heb ik genoeg van de platte humor en anekdotes van Johan Boskamp, René van der Gijp en Johan Derksen. VI Oranje is borrelpraat met een voetbalsausje. Het moet vooral gezellig zijn, het draait om de vette lach. Zoals dinsdagvond: opmerkingen over de sexy geklede serveerster die bamihapjes uitdeelt aan het publiek in de studio. Dat niveau. Het is een amusementsprogramma dat ook kijkers probeert te trekken die weinig met voetbal hebben. NOS’ Studio Sportzomer is smaakvoller en serieuzer. De heren voeren geregeld goede, inhoudelijke discussies over voetbaltactische zaken.

Stefan Verseput...ongezouten in NRC...

 Het programma overtroeft VI Oranje op alle punten. Ten eerste de locatie. Studio Sportzomer is op de plek waar het allemaal gebeurt, de uitzendingen zijn vanaf het dakterras van Hotel Pod Wawelem in Krakau, met uitzicht op het hotel van het Nederlands elftal. VI Oranje zendt uit vanuit het Kurhaus in Scheveningen, ver weg van het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne.
Dan de gasten. Bij Studio Sportzomer zitten veel meer aansprekende namen. De tafelbezetting van dinsdagavond zegt eigenlijk alles. Bij VI Oranje was zanger Guus Meeuwis te gast, naast vaste krachten Van der Gijp en Derksen. Dat deden ze bij Studio Sportzomer beter. Zij hadden Gertjan Verbeek (coach AZ), Wilfried de Jong (programmamaker en sportauteur), Jan Mulder (oud-voetballer en schrijver) en Jan van Halst (oud-speler en voormalig manager algemene zaken FC Twente). Dat was voetbalpraat door ervaren mensen met uitstraling.

NRC online...

Mediaredacteur Stijn Bronzwaer daarentegen:

Een uitzending van Studio Sportzomer is niet vol te houden. Saai. Te serieus. Overanalyseren van een spel dat voor een groot deel van geluk en toeval aan elkaar hangt. De tafel in Studio Sportzomer mist zelfspot. Relativering. Altijd maar die strakke gezichten, die bloedserieus antwoord geven op de vraag in welk systeem we moeten spelen. Nooit eens iemand die gewoon eerlijk zegt dat hij geen flauw idee heeft. En dan heb ik het nog niet over de dagelijkse filmpjes van Bert Maalderink: de sportjournalist die bij elk item ‘het bloed onder de nagels van Van Marwijk halen’ als opdracht lijkt te hebben meegekregen.
Nee, dan VI Oranje. Wat een verademing. Er wordt gelachen, het programma loopt standaard uit de hand. De slim gespeelde ergernis tussen presentator Wilfred Genee en vaste gast Johan Derksen zorgt voor spannende televisie.


Noorderlingen in de hoofdrol...

Markant is wel dat Noorderlingen de hoofdrol spelen in deze kijkcijferoorlog. Jan Mulder, natuurlijk, maar wat te denken van Johan Derksen, die in Rolde opgroeide. Wilfred Genee komt uit Leeuwarden maar begint zijn carriere bij OOG TV in Groningen. Dat is grappig, markant, maar misschien niet helemaal toevallig. Het onderschrijft mijn stelling dat de woon- en leefkwaliteit hier in het Noorden kennelijk een goede voedingsbodem is voor creativiteiten en 'omdenken.'
Het werd ook nog weer eens benadrukt door een bijeenkomst van internet-ondernemers uit Groningen vorige week. Creatieve entrepeneurs die aan de boorden van het Paterswoldemeer, op Schier of zoals Ben Woldring, op zijn Jeanneau zeilboot midden op de Waddenzee, nieuwe ideeën en producten uitbroeden. En daar erg succesvol mee zijn. Wie de namen en producten optelt, van FC Update, Hotels.nl, Traffic4U, Jobbird, Crowdy News, Factor-E, hoeft zich voor ons als 'internet-stad' niet te schamen. Sterker nog, de stad Groningen heeft, als je dat vergelijkt met steden als Leeuwarden, Zwolle, Nijmegen of zelfs Rotterdam, een unieke, vooraanstaande positie.

Internet entrepeneurs 'Oet Grunn'

De gezamenlijke entrepeneurs wezen er op dat randstedelingen de kennelijk unieke mix van eigenschappen van Noorderlingen, – loyaliteit, innovatief, én degelijk (!) - , in vele gevallen doorslaggevend vinden. Nee, vonden ze, dat gaan we niet uitdragen via het adagium 'er gaat niets boven Groningen', men had een andere suggestie.
De gezamenlijke digitale vrienden haalden het beproefde en prijswinnende 'Oet Grunn' van Hooghoudt weer uit de kast.! Een goed voorbeeld van slim hergebruik. Creativiteit en ondernemerschap 'Oet Grunn' dus. 
Volgens mij kan Jan Mulder daar zich ook wel in vinden.

Reacties