Culturele pet af voor groepje onbaatzuchtige Groningers.





Floriade in Groningen...
Stad Groningen herbergt veel zaken die de stad maken tot wat ze is; één van de meest populaire steden van ons land. Het uitgaansleven is fameus, de studenten zorgen voor een altijd progressief en jeugdig klimaat, de binnenstad is top. Ook het Groninger Museum en FC Groningen zijn uithangborden die hun werk op de landelijke schaal goed doen. Het culturele klimaat wordt overigens ook door Groningers zelf vaak onderschat. De culturele agenda zit niet alleen 'swinters bomvol en regelmatig halen we de landelijke pers met bijzondere producties. Dat we hier bijzondere en zeer creatieve dingen kunnen doen bewees het grootste culturele spektakel 'Blue Moon', weliswaar jaren geleden, maar toch. 
Eurosonic/Noorderslag is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal fenomeen. 
Maar ook de plannen om de Floriade hier naar toe te halen past in die traditie en bij het culturele DNA van de stad. De Groningse Floriade wordt geen grotesk gebeuren maar 'passend bij de intimiteit van de stad'. Dat hebben de plannenmakers goed begrepen, want Groningen is natuurlijk geen randstad en heeft geen Roergebied als achterland zoals in Venlo. De kleinere schaal past ook goed bij het “Noorderzon-gevoel'; stadjers die elkaar na de zomer weer ontmoeten en hun vakantie-ervaringen uitwisselen in een lommerrijke omgeving.
Grote Markt..bomvol....

Bij de onderschatting van de Groninger Zegeningen hoort ook het sinds enige jaren herboren Swingin' Groningen. Een aantal pure jazz/funk/wereldmuziek liefhebbers onder aanvoering van Marcel Schlaman (Newscafé) hebben kans gezien om dit driedaagse muziekfestival weer in de benen te zetten en dank zij hoofsponsor Gasterra een enorme revival te laten beleven. Drie dagen (12,13,14 juli) bevolken aanstormende talenten maar ook topacts uit binnen- en buitenland verschillende podia op en rond de Grote Markt en Waagplein. Talent van de toekomst Doeshka Vrede is het symbool van dit festival, ze hoopt daarmee in het voetspoor te treden van Trijntje Oosterhuis die ook schitterde op Swingin'Groningen toen nog bijna niemand haar kende.
Doeshka Vrede; naar Groningen...

Het meest bijzondere is overigens dat dit open air festival gratis is. Niks toegangshekken, ticketoffices of teleurgestelde mensen die te laat waren om kaartjes te kopen. Swingin Groningen is helemaal gratis. Je bent 'part of it'.
Gelukkig ontdekken duizenden en duizenden mensen – het worden er nu elk jaar meer – dat gratis niet hetzelfde betekent als waardeloos.
Integendeel; Swingin' Groningen groeit uit tot een kostbare parel in het culturele chain van Groningen als woon, leef, werk en bezoekstad.
Chapeau voor het groepje doorzetters dat dit tegen alle verwachtingen, economische omstandigheden en zwartkijkers in, onbaatzuchtig voorelkaar hebben gebokst.
Petje op voor de somberaars van deze wereld die zeggen dat er niks meer mogelijk is in deze tijd.
Petje af voor dit groepje doorzetters.

Dr. Lonnie Smith...wereldact...



Reacties