Groninger designers dansen-op-het-ijs contest




het bekende Groningen designers echtpaar Tedinga Design nu ook op het ijs...


Pamela Anderson moet dansen op het ijs. Voetballer John de Wolff breekt binnenkort zijn benen op een skischans. We moeten als de beste zingen, dansen, schaatsen, skispringen en van rotsen jumpen. We moeten ondernemer van het jaar of het duurzaamste bedrijf worden, de Groninger van het Jaar worden en nu, godbeterthet, ook nog de-allerbeste-ontwerper-van-het-logo-van-DelfSail worden. Het Dagblad van het Noorden en Stichting Delfsail verrassen deze week het Noordelijke medialandschap met het uitschrijven van een logo ontwerpwedstrijd.
Een wedstrijd! Een pitch! Een heuse quest!

logo voldoet niet meer...

Waarom niet nóg even een tikje spannender? Een 'Delfsail-logo-ontwerp-wedstrijd-op-het-ijs?
Of met een 'schetsboek-op-een-slee-van-de Kardinge-toren-afsleëen' en dan kijken-wie-het-leukste-plaatje-heeft? Waarom niet wadlopen-naar-Schier-met-een-viltstift-in-je-bek-en dan meteen-kijken-wat-je-gekladderd-hebt?
“iedereen mag meedoen, dus rijp en groen, dus Academisch gevormde en doorgestudeerde designers, tot en met abslute beginners, van bijklussende huisschilders tot en met Total Design, een der duurste designbureaus ter wereld, als het maar gratis is.
Want de beste Delfsail-Logo-Ter-Wereld-ontwerper krijgt er geen eurocentime voor. Wel een beeldje. Geen standbeeld, maar een beeldje!!! Van Anita – http://anitafranken.blogspot.nl/ – Franken, dat dan wel weer. Maar let op, waakzaamheid is geboden in het Armstrong tijdperk! Zou Anita zelf ook meedoen? Stiekum, maar dan onder een andere naam, Frank Anita? En dan na winst met plaksnor en zware stem het beeldje overhandigd krijgen door Harm Post? Overigens krijgt de winaar ook nog een gratis tochtje op een windjammer.

hoofdprijs..beeldje van Anita Franken


Gelukkig is er nog wel enige deskundigheid aan de jury toegevoegd: Minerva kijkt mee en iemand van de Pop-academie uit Leeuwarden. Dit voor het geval er dus ook muziek uit het ontworpen logo komt. Vervolgens zeggen de spelregels dat de Stichting Delfsail 'vrij is in het bewerken van het ontwerp'. Daar is de ontwerper of ontwerpster mooi klaar mee. Heb je dat beeldje van Anita eenmaal goed en wel op je schoorsteenmantel staan, ben je meegeweest op de Windjammer en dan opeens ontdek je dat ze jouw ontwerp een pinokkio-neus hebben gegeven. Of een pipo-de-clown broek. Of een windmolen-hoedje, vanwege de energie. Want 'er mag daarna geen enkele recht aan jouw ontwerp worden ontleend', zegt het reglement. Alstublieft.

Het kan trouwens nog makkelijker: een slimme Amerikaanse reclamejongen heeft software ontwikkeld waar je logo-thema's kunt kiezen - dus ook windjammers-in-jouw-stad  - en daar dan een firmanaam of plaatsnaam in kunt vullen. Misschien is één van de inzender zo slim. Stel je voor: die winnaar met dat beeldje in de hand! 
software om snel zelf logos te maken...


Groningen is een creatieve stad. Met top internetbedrijven die wereldwijd furore maken. Met een stuk of tien reclamebureaus c.q. marketingbureaus die serieus werk van hun vak information-design – maken en wereldwijd bedrijven adviseren die er toe doen. Met designers op de payroll die weten dat een logo meer is dan een leuk plaatje. Designers die elke maand weer serieus betaald moeten worden.
Daarnaast zijn er tal van designers die er wat van kunnen. Tineke Wieringa ontwerpt al jaren vanuit Haren de pannen van het dak, Micheal Klok van designbureau G2K ontwerpt doodnuchter voor automerk MINI terwijl Koos Staal en Geja Duiker vanuit Haren hebben gezorgd voor een internationaal gevulde prijzenkast.
werk van Bert Barelds geeft energie...

En dan zijn er nog diverse beeldend kunstenaars en professionele fotografen uit Groningen die nuchter en bescheiden exposeren in New York. Topmensen als Bert Barelds en Peter Tahl.
Allemaal mensen die inspireren en inspirerend werk maken. Mensen die spraakmakend bezig zijn en creatieve ambassadeurs zijn voor Stad en Ommeland.
Mensen die niet aan het werk gaan voor een beeldje van wie dan ook. Maar die zich bezighouden met serieus werk. Werk waar we allemaal een beetje blijer van worden.
Groninger designer Michael Klok ontwerpt voor Mini...

Creatieve mensen...waar we energie van krijgen. Misschien moeten we al die inspirators, al die mensen die elke dag weer opnieuw beginnen met een leeg vel papier, gewoon eens een beeldje geven.
Zomaar. Omdat we het hier in het Noorden ánders doen met elkaar.
Hoe was het ook al weer: Van het Noorden, voor het Noorden, door het Noorden?
Idee?


Reacties