Henk Mulder doet de kopstoot van Zidane nog eens dunnetjes over.





De column van Henk Mulder, zaterdag 16 maart.
Jan Mulder is een veelzijdig creatief fenomeen. Een semi-querulant die zijn rol als dwarsdenker op de diverse podia met verve speelt en schijnbaar zonder al te veel inspanning moeiteloos vele snaakse en vaak treffende columns vult. Daarbij is Jan Mulder een fervent promotor van (Oost)Groningen, een gebied dat hij in een romantische bui wel eens het 'Toscane van het Noorden' heeft genoemd.
Hoe anders is dat met zijn broer Henk. Henk moet het als sportverslaggever van het Dagblad van het Noorden niet van zijn brille hebben. Henk moet meters maken. Henk moet overal bij zijn, met zijn notitieboekje in de hand alles opschrijven wat hij ziet en hoort. En dat doet Henk al heel lang. Henk is al jaren een vaste waarde op het middenveld van de sportredactie van het Dagblad van het Noorden. Want al heeft Henk natuurlijk best eens gescoord - wat logisch is als je veel voor het doel komt -  een spits waarvoor je naar het stadion komt, c.q. naar de krantenkiosk loopt, is Henk natuurlijk niet. De uitstraling van de absoluut vaak scorende spits en broer Jan - mist Henk ook ten enen male. Maar hoe het is gebeurd is het gebeurd; Henk kreeg op een mooie dag óók een eigen column van chef sport Martin Messing in het Dagblad. Een plek ergens in de spits dus. Een plek waar je echt kunt scoren. En toegegeven; soms waren die colums zelfs best grappig.
Gister werd Henk weer door zijn (redactie)team in scoringspositie gebracht. Maar er gebeurde heel iets anders. Zoiets als de kopstoot van Zidane in de finale van het WK. Waar miljarden kijkers in één fractie van een seconde konden zien hoe je je verantwoordelijkheid, je fatsoen en je moraal kunt vergeten en verliezen.



Henk Mulder behandelde gister, zaterdag 16 maart in zijn column in het Dagblad van het Noorden de situatie bij het in surseance verkerende SC Veendam. Hij noemde het stukje 'Vertrouwen' waarna Henk  er eens goed voor ging zitten en berichtte over de Israëlische schrijver Avner Less. Deze Mossad-ondervrager wist het vertrouwen van nazi-moordenaar Eichmann te winnen, wat hem uiteindelijk letterlijk de dodelijke das omdeed. Less schreef er een boek over met als titel, zo memoreert Henk, “Lüge, alles Lüge'. Henk heeft het over de Mossad en de Nazi's, haalt de Holocaust en de vernietigingskampen erbij en maakt daarbij kennelijk een vergelijking tussen de opdracht van de Mossad ondervrager van de nazi-beul  - en de curator van SC Veendam, Mr. Gerard Breuker.
Wie de column niét heeft gelezen zal het niet kunnen bevatten. Wie het wél heeft gelezen bleef als versteend en verdoofd achter z'n krant zitten nahijgen.
Het proces waar Henk aan refereert

Hoe kon dit inkzwarte stukje proza ooit de (hoofd) redactie passeren? Waar was Martin, Pieter of Evert op het moment van de deadline vrijdagavond?
Het Dagblad van het Noorden is, als we het allemaal goed begrepen hebben, nu eigendom van een consortium met de naam “Je Maintiendrai' dat als doel heeft 'de handhaving van onafhankelijke dagbladen in Noord-Nederland'. Met als oorsprong diverse bekende mensen uit het verzet.
Hoe navrant kan het zijn. Je Maintiendrai betekent letterlijk: 'ik zal handhaven'. In dit geval is een ánder (al even oud) actiethema toepasselijker: Dagblad van het Noorden; let op uw saeck. In marketingtermen: Dagblad van het Noorden; let op je merk.


Reacties