Waarom en waarmee FC Groningen internationaal gaat scoren.





Tot enkele weken geleden deugde er niet veel meer van FC Groningen in de ogen van nogal wat mensen. Daar zaten journalisten tussen, columnisten, soms zelfs ook sponsoren en supportersgroepen.
Geheel in stijl met de wetten van het voetbal veranderde de stemming wel weer wat ten goede na een serie van 4 overwinningen op rij.
Het is echter heel interessant om de recente ontwikkelingen in de Champions League én het al eerder ingezette beleid van FC Groningen met elkaar te kruisen.
Borussia...met eigen talent naar Europese top...

De Spaanse clubs, met als vaandeldragers Real Madrid en Barcelona mochten dan jaren en jarenlang het Europese voetbal regeren, het zal niet lang meer duren tot de financiële bom barst in de Primera Division. Want niet alleen déze clubs kampen met schulden die richting miljard euro gaan.
Heel anders gaat dat hier 2oo kilomometer vandaan in Dortmund. De Volkskrant schreef gister:
Na jaren van financiële rampspoed wilde Borussia Dortmund met gerichte aankopen en eigen talent de weg naar boven vinden. De Duitse club slaagde wonderwel snel in die doelstelling. Na de landstitels van 2011 en 2012 lonkt nu de finale van de Champions League. Met dank aan een goede jeugdopleiding, de klasse van Lewandowski, het talent van Mario Götze en de visie van trainer Jürgen Klopp.
Er is nog hoop voor Nederlandse clubteams in Europa, zou je denken als je Borussia Dortmund aan het werk ziet. De Bundesliga regeert met zo veel financieel gezonde clubs het Europese clubvoetbal.

Corponello...innovatief, hip en trendsettend...
Een paar jaar geleden al riep Hans Nijland dat de toekomst voor topclubs en zeker voor regionale profclubs in feite alleen maar door het opleiden – en soms weer doorverkopen – van eigen talent verzekerd kan worden. Hij brak als eerste voetbalbestuurder een lans voor het naar de nering zetten van het salarishuis in het betaalde voetbal. De club gaf recent opnieuw een teken van gezond verstand af door trainer Van de Looi uit eigen stal aan te stellen.
En inderdaad; er zit nogal wat eigen talent aan te komen bij FC Groningen. De 17 jarige aanvaller Zivkovic mag dan even een terugval hebben, hij wordt wel degelijk gezien als het grootste talent sinds Arjan Robben. De talenten Nick Bakker. Christovao, Letschert, Moussa staan ook te dringen.
..grootste talent sinds Robben...

Ook de koppeling van FC Groningen met de Noordelijke Energie Regio – Energy Valley Topclub – begint zelfs in het buitenland op te vallen. Op de innovatieve en klimaatneutrale trainingsaccomodatie op Corpus den Hoorn (Corponello) voelen talenten zich straks helemaal 'cool' en dit hippe supercomplex gaat zeer veel internationale aandacht trekken met alle goede (marketing) spinoffs van dien. De ingezette groene profilering van de club, de voorbeeldfunctie van de bestuurders die allemaal in auto's op groen gas rijden - lacht u gerust nog maar even -  begint vruchten af te werpen.
Je hoeft geen marketinggoeroe met een glazen bol te zijn om te voorspellen dat FC Groningen – doorgaand op het ingeslagen pad – op den duur een zeer gezonde en goede sportieve toekomst tegemoed gaat. Insiders binnen de club bevestigen de kentering. De wereld veranderd, oude tijden komen nooit meer terug, onze energie huishouding gaat op de schop en jawel, FC Groningen staat al voorgesorteerd. Alstublieft. 
De regio, de citymarketing én het economische umfelt van Stad en Ommeland zal daar wel bij varen.
Meer en meer supporters en fans zullen de kentering doorzien en deze omarmen.
De toekomst is groen.


Reacties