Smart Mobility in Groningen: de eerste tekeningen


Inzending van werktuigbouwkundige Fokko van der Heide


Deze rubriek is niet bedoeld als Nieuwsbrief omtrent de ontwikkelingen rond het initiatief van een aantal ondernemers in de Eemsmond om de kansen van 'Smart Mobility' in onze regio te onderzoeken. Toch wil ik jullie de eerste tekeningen niet onthouden die de initiatiefnemers zijn toegezonden. Dit naar aanleiding van de publicaties die er afgelopen week bij RTV Noord en het Dagblad van het Noorden waren, naar aanleiding van de eerste Smart Mobility & Energy meeting vanuit deze setting in Delfzijl.
Het geeft in elk geval aan hoezeer dit onderwerp leeft en ik denk dat er veel meer reacties zullen komen; er heeft zich in elk geval ook al iemand gemeld uit deze regio die een revolutionaire verbrandingsmotor heeft uitgedacht. Spannend.

Fokke van der Heide, werktuigbouwkundige...

De afgebeelde schets en artist impression (boven) komt uit vergaande studies van de werktuigbouwkundige Fokko van der Heide uit Leek die zich in het onderwerp 'electric cars' heeft gespecialiseerd. Hij noemde zijn geesteskind 'Manon". Bij een slagend Groninger initiatief zie ik wel een brandname als “Fokko'. 
Eigener kan een naam voor een product uit onze regio nooit meer worden; 'Ik rij in een Fokko 2000 GT'' 
Glimlacht u maar, maar Gaastra vond men destijds ook niét kunnen als naam voor een watersportmodemerk. Nu zweren de Friezen erbij en is het een wereldwijd begrip.
Overigens zijn er wereldwijd al meerdere initiatieven die aanzienlijk betaalbaarder lijken te worden dan de Tesla, zie ook de studies van Volkswagen.
elektrisch aangedreven conceptcar VW


Volkswagen heeft diverse vergaande conceptstudies en kwam deze week - om de beide benen op de grond te houden met een direct leverbare Skoda Stationwagon op natural gas, dus aardgas verrijkt met biogas. 
Interessant – maar wel heel futuristisch aandoend – is de elektrische Persu die in Engeland dit jaar in productie gaat en daar – zonder subsidie – ongeveer € 22.000 euro gaat kosten.
Wie zich er een beetje in gaat verdiepen stuit ook op veel meer interessante ontwikkelingen van en rond technische universiteiten verspreid over de wereld.
Persu uit Engeland, dit jaar in productie, € 22.000...

De Technische Universiteit Eindhoven scoorde afgelopen zondag 10 points met hun hoofdrol in de documentaire van VPRO Tegenlicht. Noord-Nederland; let op uw (energie) zaak. En PR, vooral. 
Interessant daarin was de stelling dat jonge mensen in tegenstelling met vroeger ' geen waarde meer hechten aan het eigen bezit van auto's. 'Delen is het nieuwe hebben', zeggen trendwatchers; jongeren zijn liever continue online bezig met hun social media (in trein, tram, bus, vliegtuig, inmiddels) dan dat ze serieuze budgetten aan autos spenderen. Zelfsturende, (veilige) elektrisch aangedreven auto's kwamen eveneens aan de orde. Computers die berekenen wat de beste tijd is om naar je werk te gaan, maken 8 baans plakken asfalt overbodig. Nature calls.

Must see:  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1397714f

De Amerikaanse overheid investeert fors in research naar andere mobiliteits- aandrijftechnieken en dichterbij is de Universiteit van Praag met beperkte middelen toch ook serieus op zoek.
Nog dichterbij is Energy Expo in Groningen samen met Noorderpoort ook al volop aan de slag en Smart Mobility krijgt in de splinternieuwe 'Automotive School' aan de Bornholmstraat straks de aandacht die het verdient en past bij onze energie regio. Entrance op Zernike kan en moet daar ook een belangrijke rol bij en in gaan spelen. De ideeën en de kennis van de Fokko's van deze wereld horen daar ook bij en kunnen wellicht een enorme versnelling en inspiratie geven. 

Kortom, de trein is in beweging. Elektrisch, op natural gas of – straks – op waterstof. De kenners mogen – en moeten het zeggen.  
Nieuwe Automotive School Noorderpoort

Reacties